Logo regionálního portálu regionkurimsko.cz

Regionální zpravodajství

Rozhovor: Řeznictví Štulpovi v Lelekovicích se těší velké oblibě

Eva Peterková
pátek 29.3.2024

Ilustrační foto
Autor: RegionálníPortály.cz

Řeznictví Štulpovi je známé nejen lidem z Lelekovic, ale jezdí do něho nakupovat lidé z bližšího i vzdálenějšího okolí.

Snad na žádné naší obecní akci nechybí stánek s občerstvením z jejich dílny. Manželé Jana a Pavel Štulpovi pokračují v práci rodičů a zdárně ji obohacují.

Za vším lákavým zbožím na pultu se ale skrývá spousta poctivé a namáhavé práce. Požádali jsme o možnost nahlédnout do zákulisí řeznické a uzenářské práce, která už získala mnoho regionálních i národních ocenění.

Můžete popsat organizaci pracovního týdne? Jakou dobu vám zabere příprava věcí před otevíračkou a jak dlouho po zavíračce pak uklízíte prodejnu?

Pondělí – vstáváme v půl páté, narazíme klobásy a dáme kosti do udírny, pak vypravíme děti do školy. Na cestě ze školy zvládneme nákup koření v Masoprofitu a vyzvedneme u brusiče nabroušené nože, nože do kutru, do mlýnku a šajby do mlýnků. Pak jedeme do Pohořelic na jatka pro vepřové půlky, které vozíme do chladicího boxu v Lelekovicích. Následuje cesta do Makra, kde dokupujeme bůčky.

V úterý jedeme cca v 5:15 hod. do Lelekovic bourat vepřové půlky a chystat maso do pultu. Během úterý maso rozbouráme a rozdělíme na maso k přímému prodeji a maso na uzení. V úterý býváme na prodejně oba. Manžel bourá, já prodávám. Během polední pauzy maso navážíme, zasolíme a po 14. hodině odjíždím do naší výrobny v Obřanech, melu tam maso a škvařím sádlo a škvarky. Až doškvařím, přijíždí po práci v obchodě manžel a jde míchat náplň do klobás. Končíváme tak o půl desáté večer. Ve středu ráno máme budík na 4:30, narazíme klobásy a manžel odjíždí na prodejnu. Já zůstávám ve výrobně a udím maso a klobásy. Mimochodem máme klasickou udírnu na dřevo, takže si musíme nasekat dřevo, také ho odkůrováváme a pořádně sušíme. Kromě toho připravuji maso na zavařování, což dělám velmi pečlivě asi 8 hodin.

Ve středu taky chystáme výrobu na další den, kdy se věnujeme vařeným věcem (tlačenka, jitrnice, jelita).

V sobotu zavařujeme masa a zase udíme, v neděli kompletujeme etikety a plátna na víčka. Před otevřením vždycky trvá asi hodinu a půl příprava prodejny, naplnění pultů, a po skončení otevírací doby další dvě hodiny uklízíme, v sobotu děláme větší úklid, který zabere dokonce 4–5 hodin.“

Co je to ten kutr a šajba?

Kutr je stroj, který úplně rozseká maso na spojovací hmotu pro šunku, klobásy a další uzeniny. Takový obrovský tyčový mixér s mísou v horizontálním provedení. Šajba je řezná deska do mlýnku – takové to kolečko s dírkama co máte i u domácího mlýnku.

V množství masa, které každý týden zpracováváme, musíme tyhle věci brousit každý týden.“

Kolik nabízíte vašich vlastních výrobků, jaké to jsou, které z nich získaly ocenění a jaká?

Nabízíme 40–50 druhů polokonzerv – zavařené maso, paštiky. Někdy máme i zavařenou zebru, klokana, lamu a zavařovali jsme i krokodýla. Před Vánocemi připravujeme hodně zvěřiny – Tajemství hajného Robátka a Srna z Brna byly šlágry.

Máme 9 druhů lelekovických klobás – šunkovou, paprikovou, medovou, cibulovou, anglickou, bylinkovou, pikantní, čertovu a andělovu. Oblíbený je také lelekovický točeňák a Štulpáčky.

Dále připravujeme asi 20 druhů uzených mas, zabijačkové výrobky a salámy.

Najdete u nás 10–15 druhů dovozových specialit – belgická paštika, španělské chorizo, maďarský uherák, italská mortadela. A máme i výrobky od jiných lokálních výrobců – vysočinu, gothaj, sýrové klobásy.

Často z toho všeho děláme dárkové balíčky – pro firmy i jednotlivé zákazníky, od menších sáčků až po velké dárkové koše a bedýnky. V zimě, době plesů, dáváme balíčky jako sponzorské dary do tomboly.

Za posledních 6 let máme každoročně ocenění Regionální potravina, Potravinářský výrobce a potravinářský výrobek roku. Desítky ocenění získaly naše originální výrobky v soutěži Chuť Jižní Moravy – Krutě krutá krůta, Přesnídávka pro chlapáka, Vepřová líčka na cesty, Slanináda, klobásy a řada dalších.

Odkud pochází masa, která u vás kupujeme?

Maso, které prodáváme, pochází většinou z moravských chovů. Krůtí je od firmy Zelenka ze Židlochovic, kuřecí z Racioly v Uherském Brodu, hovězí je ale často třeba z rumunských pastvin.

Kolik každý týden zpracujete masa?

Každé úterý bouráme cca 500 kg vepřového, 60 kg krůtího, 90 kg hovězího a 25 kg kuřecího. Před Vánocemi nebo Velikonocemi to bývá i 5 krát tolik.

Co kupují zákazníci nejvíc?

Nejvíc jde na odbyt šunková klobása, náš salám, anglická slanina, sekaná a kosti na polévku.

Máte už v hlavě nějaké další dobrotové nápady?

Ty mám v hlavě dnes a denně. Nejnovější teď máme Potrhlou krůtu, pečené a trhané krůtí maso.

Hodně mě inspirují zákazníci, když třeba řeknou, co kde na návštěvě nebo dovolené ochutnali.

Ráda zkouším nové věci, ale v klasické kuchyni vidím jakousi jistotu. Sbírám totiž kuchařky, staré normy masných výrobků a studené kuchyně.

Nacházím v nich popis zpracování veškerých surovin, zajímavé jsou knížky o prvorepublikovém vedení domácnosti.

Musím říct, že práce mě opravdu baví, a to ani nejsem vyučená v oboru. V podstatě všechno jsem se naučila v mládí na domácím hospodářství a od babičky.

Měli jsme krávy, prasata, kozy, krůty, králíky, slepice, husy, kachny. Babička mě naučila všechno – jak co zpracovat, zavařit, jak na zabijačce, jak podojit krávu a kozu a jak z mlíka udělat máslo, tvaroh, jogurt.

A častá otázka na závěr: jí se ta střívka z jelit a jitrnic?

Ano, děláme všechno jen do přírodních střev.“

Nadšení pro práci je patrné při každé návštěvě řeznictví manželů Štulpových. Můžeme si pochvalovat, že máme na dosah poctivou domácí výrobu a dozajista nás čekají další novinky z obřanské masné a uzenářské výrobny.

 

Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Zpravodaje obce Lelekovice. Titulek je redakční.
 
 

TOP
Svazek vodovodů a kanalizací Tišnovsko nabízí práci na pozici Technicko - administrativní pracovník v obci Předklášteří

Technicko - administrativní pracovník

Svazek vodovodů a kanalizací Tišnovsko Předklášteří nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). Pro uchazeče se středoškolským vzděláním s maturitou. ➤     OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Svazek vodovodů a…

Byl článek zajímavý?

Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.

Reklama