Rozhovor: Řeznictví Štulpovi v Lelekovicích se těší velké oblibě
Eva Peterková pátek 29.3.2024
Ilustrační foto Autor: RegionálníPortály.cz
Řeznictví Štulpovi je známé nejen lidem z Lelekovic, ale jezdí do něho nakupovat lidé z bližšího i vzdálenějšího okolí.
Snad na žádné naší obecní akci nechybí stánek s občerstvením z jejich dílny. Manželé Jana a Pavel Štulpovi pokračují v práci rodičů a zdárně ji obohacují.
Za vším lákavým zbožím na pultu se ale skrývá spousta poctivé a namáhavé práce. Požádali jsme o možnost nahlédnout do zákulisí řeznické a uzenářské práce, která už získala mnoho regionálních i národních ocenění.
Můžete popsat organizaci pracovního týdne? Jakou dobu vám zabere příprava věcí před otevíračkou a jak dlouho po zavíračce pak uklízíte prodejnu?
„Pondělí – vstáváme v půl páté, narazíme klobásy a dáme kosti do udírny, pak vypravíme děti do školy. Na cestě ze školy zvládneme nákup koření v Masoprofitu a vyzvedneme u brusiče nabroušené nože, nože do kutru, do mlýnku a šajby do mlýnků. Pak jedeme do Pohořelic na jatka pro vepřové půlky, které vozíme do chladicího boxu v Lelekovicích. Následuje cesta do Makra, kde dokupujeme bůčky.
V úterý jedeme cca v 5:15 hod. do Lelekovic bourat vepřové půlky a chystat maso do pultu. Během úterý maso rozbouráme a rozdělíme na maso k přímému prodeji a maso na uzení. V úterý býváme na prodejně oba. Manžel bourá, já prodávám. Během polední pauzy maso navážíme, zasolíme a po 14. hodině odjíždím do naší výrobny v Obřanech, melu tam maso a škvařím sádlo a škvarky. Až doškvařím, přijíždí po práci v obchodě manžel a jde míchat náplň do klobás. Končíváme tak o půl desáté večer. Ve středu ráno máme budík na 4:30, narazíme klobásy a manžel odjíždí na prodejnu. Já zůstávám ve výrobně a udím maso a klobásy. Mimochodem máme klasickou udírnu na dřevo, takže si musíme nasekat dřevo, také ho odkůrováváme a pořádně sušíme. Kromě toho připravuji maso na zavařování, což dělám velmi pečlivě asi 8 hodin.
Ve středu taky chystáme výrobu na další den, kdy se věnujeme vařeným věcem (tlačenka, jitrnice, jelita).
V sobotu zavařujeme masa a zase udíme, v neděli kompletujeme etikety a plátna na víčka. Před otevřením vždycky trvá asi hodinu a půl příprava prodejny, naplnění pultů, a po skončení otevírací doby další dvě hodiny uklízíme, v sobotu děláme větší úklid, který zabere dokonce 4–5 hodin.“
Co je to ten kutr a šajba?
„Kutr je stroj, který úplně rozseká maso na spojovací hmotu pro šunku, klobásy a další uzeniny. Takový obrovský tyčový mixér s mísou v horizontálním provedení. Šajba je řezná deska do mlýnku – takové to kolečko s dírkama co máte i u domácího mlýnku.
V množství masa, které každý týden zpracováváme, musíme tyhle věci brousit každý týden.“
Kolik nabízíte vašich vlastních výrobků, jaké to jsou, které z nich získaly ocenění a jaká?
„Nabízíme 40–50 druhů polokonzerv – zavařené maso, paštiky. Někdy máme i zavařenou zebru, klokana, lamu a zavařovali jsme i krokodýla. Před Vánocemi připravujeme hodně zvěřiny – Tajemství hajného Robátka a Srna z Brna byly šlágry.
Máme 9 druhů lelekovických klobás – šunkovou, paprikovou, medovou, cibulovou, anglickou, bylinkovou, pikantní, čertovu a andělovu. Oblíbený je také lelekovický točeňák a Štulpáčky.
Dále připravujeme asi 20 druhů uzených mas, zabijačkové výrobky a salámy.
Najdete u nás 10–15 druhů dovozových specialit – belgická paštika, španělské chorizo, maďarský uherák, italská mortadela. A máme i výrobky od jiných lokálních výrobců – vysočinu, gothaj, sýrové klobásy.
Často z toho všeho děláme dárkové balíčky – pro firmy i jednotlivé zákazníky, od menších sáčků až po velké dárkové koše a bedýnky. V zimě, době plesů, dáváme balíčky jako sponzorské dary do tomboly.
Za posledních 6 let máme každoročně ocenění Regionální potravina, Potravinářský výrobce a potravinářský výrobek roku. Desítky ocenění získaly naše originální výrobky v soutěži Chuť Jižní Moravy – Krutě krutá krůta, Přesnídávka pro chlapáka, Vepřová líčka na cesty, Slanináda, klobásy a řada dalších.“
Odkud pochází masa, která u vás kupujeme?
„Maso, které prodáváme, pochází většinou z moravských chovů. Krůtí je od firmy Zelenka ze Židlochovic, kuřecí z Racioly v Uherském Brodu, hovězí je ale často třeba z rumunských pastvin.“
Kolik každý týden zpracujete masa?
„Každé úterý bouráme cca 500 kg vepřového, 60 kg krůtího, 90 kg hovězího a 25 kg kuřecího. Před Vánocemi nebo Velikonocemi to bývá i 5 krát tolik.“
Co kupují zákazníci nejvíc?
„Nejvíc jde na odbyt šunková klobása, náš salám, anglická slanina, sekaná a kosti na polévku.“
Máte už v hlavě nějaké další dobrotové nápady?
„Ty mám v hlavě dnes a denně. Nejnovější teď máme Potrhlou krůtu, pečené a trhané krůtí maso.
Hodně mě inspirují zákazníci, když třeba řeknou, co kde na návštěvě nebo dovolené ochutnali.
Ráda zkouším nové věci, ale v klasické kuchyni vidím jakousi jistotu. Sbírám totiž kuchařky, staré normy masných výrobků a studené kuchyně.
Nacházím v nich popis zpracování veškerých surovin, zajímavé jsou knížky o prvorepublikovém vedení domácnosti.
Musím říct, že práce mě opravdu baví, a to ani nejsem vyučená v oboru. V podstatě všechno jsem se naučila v mládí na domácím hospodářství a od babičky.
Měli jsme krávy, prasata, kozy, krůty, králíky, slepice, husy, kachny. Babička mě naučila všechno – jak co zpracovat, zavařit, jak na zabijačce, jak podojit krávu a kozu a jak z mlíka udělat máslo, tvaroh, jogurt.“
A častá otázka na závěr: jí se ta střívka z jelit a jitrnic?
„Ano, děláme všechno jen do přírodních střev.“
Nadšení pro práci je patrné při každé návštěvě řeznictví manželů Štulpových. Můžeme si pochvalovat, že máme na dosah poctivou domácí výrobu a dozajista nás čekají další novinky z obřanské masné a uzenářské výrobny.
Článek byl převzat se souhlasem vydavatele ze Zpravodaje obce Lelekovice. Titulek je redakční.
Svazek vodovodů a kanalizací TišnovskoPředklášteří nabízí volné pracovní místo na plný úvazek (HPP). Pro uchazeče se středoškolským vzděláním s maturitou. ➤ OZNÁMENÍ O VYHLÁŠENÍ VÝBĚROVÉHO ŘÍZENÍ Svazek vodovodů a…
Byl článek zajímavý?
Udělte článku hvězdičky, abychom věděli, co rádi čtete. Čím více hvězdiček, tím lépe.
14.7.2025 | V sobotu 17. května dopoledne se v Lelekovicích uskutečnily lehkoatletické závody a soutěže pro děti ve věku od 3 let do 12 let na hřišti u hasičské zbrojnice.
6.7.2025 | Lelekovice zažily babské hody před více než šedesáti lety a pak až letos. Za impulsem k oživení folklórní události stojí Terka Švábová, rozená Křehlíková, a tak jsem ji požádala o setkání nad tímto tématem.
18.9.2025 | Poradna Porta je jednou ze služeb Oblastní charity Tišnov a od roku 2008 poskytuje bezplatné odborné sociální a právní poradenství lidem starším 18 let.